Rallysnack med Kjell

Den här gången besöker jag en man som började med motorsporten ganska sent i livet men inte dess mindre framgångsrik. Kjell Fransson från Hultsfred har skördat många fina framgångar i rallyskogen. Nu på äldre dar tävlar han i den populära historiska rallyklassen.

När jag kliver in i Kjells garage som ligger i anslutning till hans bostad sitter den knallgula Renault Alpinen i en bilvändare, ett stativ som gör att man kan vrida karossen på sidan eller helt upp och ner.

Kjell är mitt uppe i en större renovering av bilen.
–  Efter dryga 20-talet tävlingar så var de väl dags att snygga till den lite. Ramen har jag skickat på lackering och nästa vecka är det karossens tur att få ny lack.
Den gula kulören kommer vara den samma, säger han.

Bilen är lite unik i det avseendet att den inte har en plåtkaross utan är helt i glasfiber. Den är fastbultad på en stålram där motor, växellåda och hjulupphängningar sitter infästa. Den här byggprincipen hade även föregångaren Renault Alpine A110.
som var en mycket framgångsrik rallybil i början på 70-talet.

Vi backar tillbaks bandet 30 år!
Första rallytävlingen var Emiltrofen 1988 då i en VW T1 i den nationella klassen

-Det var snö och vi fick åka dubbfritt. Det var väl ingen större hit. Under den här tiden hade min ena grabb, Pierre, blivit 13 år och hade då åldern inne för att få åka som kartläsare. I mitten på maj  skulle vi åka Oknörundan och samma helg skulle Pierre på skolresa. Men han ville ju hellre åka med mej. Vi lyckades ändå övertala honom att följa med på skolresan, och det kändes väl lika bra det, för vi rullade nått så in i helsike.

Kjell skrattar.

-Men han har nog fått vara med om det också ett antal gånger, men då var han nog lite äldre avslutar han.

1991 skaffar Kjell en Ford Escort Mk II med den tävlar han flitigt i sydsvenska rallycupen fram till 2004 med framskjutna placeringar i totala sammanställningen.

Sedan blev det några år i Volvo 240 fram till 2008 då Volvo 940 var klar att tas i bruk.
Säsongen 08 i klassen 2wd grupp H blev början på något riktigt bra.
Anderslövsrallyt i Trelleborg blir Kjell klass sexa och slutar totalt på en 12:e plats
Hemmatävlingen Emiltrofen blir det klass 3:a och 4:a totalt
Skilling 500 återigen en tredjeplats och 8:a totalt.

Mellan åren 2008-2013 fullföljde Kjell 30 tävlingar,
så här såg klassresultats skörden ut för dessa
1a  sex gånger  2a  sju gånger  3a  tre gånger   4a  fyra gånger   5a  sex gånger  6a  tre gånger  7a  en gång

Ett imponerande facit skulle jag vilja säga.
Under säsongen 2013 hade Kjell även hunnit bygga en Volkswagen 1303 T1 i Appendix K utförande som han ställde upp med i Midnattssolsrallyt samma år.

Smålandsrallyt 2013 en av de sista tävlingarna med 940. Klass 5:a och nionde plats totalt

-Jag kände att jag ville trappa ner tävlandet i 2wd grupp H. Konkurrensen var stenhård, och skulle man hänga med i toppen så var det plattan i botten som gällde.
Det började helt enkelt gå jäkligt fort ute på sträckorna, säger Kjell.

-De var nog lite så jag kom in på detta med historik rally. Att fortfarande få hålla på med tävlandet fast i något lugnare tempo.

Midnattssolsrallyt 2013 blir hans första. Efter en del småstrul i inledningen på rallyt så kör han upp sej till en klasseger före Holländaren Pank Hertsenberg i en Lancia.

2014-15 fortsätter Kjell och P-O Eriksson att kampera ihop i den gula bubblan och framgångarna fortsätter. Man dominerar oftast klass C2 1301-1600 kubik.
Midnattssolsrallyt 2014 lyckas han placeras sej på 13 plats totalt.

2015 års upplaga av det klassiska Midnattssolsrallyt körs detta år i Västerås. De leder sin klass fram till SS16 där tvingades de bryta med en trasig kulled.
Totalt låg de då på 17:e plats och hade en sekund fight med Lars Davidsson från Enköping i en Renault Alpine A310.

Kjell hade under året funderingar på att bygga ny bil. En bil man kunde vara med och tampas om totalsegrar.
-Jag blev lite förtjust i Davidssons röda Renault, en lite udda bil med V6 motor där bak,
så jag tänkte att det kanske var dags att pensionera T1an eller Tyskan som jag kallar den säger Kjell och skrattar.

2015 tvingas han bryta MSR bara fyra sträckor från målet

Hösten 2016 hittar Kjell en Renault Alpine i Hamburg. Det blev affär och bilen hämtades hem till Hultsfred. Bilen var i standardutförande och nu började ett gediget arbete med att bygga om den till Appendix K reglementet.
Eftersom bilen var relativt ovanlig i rallysammanhang stötte Kjell på en hel del problem under byggets gång.

Motorn är en PRV V6 på 2,6L som togs fram av Peugeot, Renault och Volvo och är trimmad till ca 240 hk. Bilen hade 13 tums hjul som standard. Kjell ville klassa den med 15 tum, något man sa blankt nej till på FIA i Paris, högsta instans för klassificering av rallybilar.

-Jag var tvungen att komma in med bevis på att detta förekommit under åren som bilen tillverkades, vilket inte var så lätt med en så udda bil. Jag tog kontakt med Jonny Nilsson som lovade hjälpa mej att undersöka problemet. Han tävlar själv i en Alpine. Så efter mycket rotande i tidningar och på nätet lyckades vi hitta ett resultatprogram från Monte Carlo Rallyt 1979. Där var alla deltagare uppräknade med bild på rallybilen de tävlat med. På plats Nr 68 en Renault Alpine A310 och vem som helst kunde se att de inte var 13 tum hjul på den. Bingo! Bilden skickade vi ner till fransoserna som blev nöjda, säger Kjell.

Ett annat problem som Kjell förundras över är att när sträckorna är lite bökigare och inte så snabba är den ganska följsam.
-Men så fort det blir brett och snabbt så blir den väldigt orolig på vägen. Man kan inte slappna av riktigt, utan måste vara på sin vakt hela tiden, förklarar Kjell.

-Jag misstänker att det hänger ihop med bilens aerodynamik. Även att den är väldigt strömlinjeformad så kan den ju vara fel. Den är säkert inte framtagen i någon vindtunnel som dagen rallymonster är, avslutar Kjell.

Våren 2017 är bilen färdigbesiktigad och godkänd. Premiärracet blir Midsommardansen i Ljungby, nu med sonen Peter i högerstolen och det kunde inte ha gått bättre! Seger direkt i Appendix K

Nästa stora utmaning för året blev MSR som kördes i Vimmerby
Efter etapp 1 såg det riktigt bra ut. Kjell låg på en tredje plats totalt.
Men på fredagens första sträcka tappar han mycket tid efter tekniska problem som dessvärre fortsätter under stora delar av etapp 2. Och efter SS12 bryter de rallyt.

Under besiktningen på Torget i Vimmerby får Kjell frågan om hur han tror att det kommer att gå.

– Hon är lite svårtyglad ibland Fransyskan så vi får se hur det går, svarar han.

Nästa stora drabbning var Kolsvarundan i augusti som kunde visa upp ett starkt startfält med ett 50-tal klassikerbilar.Tävlingen innehöll tre specialsträckor.
Kjell ligger bra till på första sträckan sjunde bästa tid, Men bryter sedan på SS2

Midnattssolsrallyt 2018, tredje året som Vimmerby står för värdskapet, och många hoppades nu på att Kjell skulle vara med i toppstriden, med tanke på den fina inledningen i fjolårets upplaga av rallyt. Men tyvärr så blir det ytterligare ett struligt MSR. Visserligen fullföljer man rallyt med tidstillägg för omstarter men slutar långt ner i resultatlistan.

MSR 2018

Härligt häng på Lördagsetappens första sträcka

På frågan om vad han tycker om de nya reglerna för nästa års MSR svarar Kjell att det var väntat att det skulle bli åldersgräns på chaufförerna.
– Jag vill minnas att det var det även i början när man startade upp detta igen men visst är det tråkigt för dem de drabbar. Jag tycker det är bra att det läggs mer fokus på efterkontroller av bilarna, så att regelverket fungerar. Jag tycker nog man kunde införa noter igen. Argumentet att man inte hade det på 50-60 talet köper jag inte, säger han.

Kjell menar att det inte är själva tävlandet som ska vara historiskt utan bilarna.
-Dessutom är det lite säkrare för oss som tävlar, för det är mycket pengar i bilarna vi åker omkring med. Det går nog lite fortare också och det är väl kul för alla, säger Kjell med ett leende.

-Nästa år kommer jag att åka Svenska Rallycupen. Den känns mer intressant än SSRC som jag åkt under många år tidigare. Den innehåller sex tävlingar ingen vintertävling, säger Kjell.

 11/05-19: Götenerundan. Götene MK.
 08/06-19: L-E Torph Memorial Rally. Säffle MC.
 03/08-19: Kullingstrofén. Kullings MS.
 31/08-19: EMK-Kannan. Eskilstuna MK.
 14/09-19: Bresontrofén. Rasbo MK.
 26/10-19: Marknadsnatta. Västra Östergötlands MK

Sedan blir det ju givetvis MSR i Örebro.
-Jag har inte bestämt om jag ska anmäla mej till Svenska Rallyt Historic ännu, säger han.
Frågan är om han hinner få klart fransyskan till dess.
-Nä då får jag plocka fram Tyskan från förrådet.
-Jaha du har henne kvar? svarar jag.
– Ja för tusan! Henne gör jag mej inte av med. Hon äter inte bröd där hon står, skrattar Kjell.

Efter en kopp kaffe i Kjell och Birgittas kök vänder jag åter hemåt. En väldigt trevlig kväll var till ända.

  Text/bild  Johan Allvin

2 reaktion på “Rallysnack med Kjell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *